Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Καλλικράτης στο Νομό Καρδίτσας

 Σύμφωνα με το Έγγραφο του Προγράμματος Καλλικράτης που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τον Νομό Καρδίτσας ισχύουν τα εξής:...
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1.Δήμος Αργιθέας με έδρα το Ανθηρό αποτελούμενος από τους δήμους α. Αχελώου β. Αργιθέας και τη κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας, οι οποίοι καταργούνται.
2.Δήμος Νικολάου Πλαστήρα με έδρα το Μορφοβούνι αποτελούμενος από τους δήμους α. Νεβρόπολης Αγράφων και β. Πλαστήρα, οι οποίοι καταργούνται.
3.Δήμος Παλαμά με έδρα τον Παλαμά αποτελούμενος από τους δήμους α. Παλαμά και β. Φύλλων και γ. Σελλάνων, οι οποίοι καταργούνται.
4.Δήμος Σοφάδων με έδρα τους Σοφάδες αποτελούμενος από τους δήμους α. Σοφάδων β. Άρνης γ. Ρεντίνας δ. Ταμασίου και ε. Μενελαϊδας, οι οποίοι καταργούνται.
5.Δήμος Καρδίτσας με έδρα την Καρδίτσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Καρδίτσας β. Κάμπου γ. Ιτάμου δ. Μητρόπολης και ε. Καλλιφώνιου, οι οποίοι καταργούνται.
6.Δήμος Παμίσου με έδρα το Μουζάκι αποτελούμενος από τους δήμους α. Μουζακίου β. Παμίσου και γ. Ιθώμης, οι οποίοι καταργούνται.

Σχετικά με την σύσταση και συγκρότηση περιφερειών, οι περιφέρειες είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην Θεσσαλία δημιουργείται η περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η Λάρισα. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακό διαμέρισμα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα του αντίστοιχου περιφερειακού διαμερίσματος.
Σχετικά με την σύσταση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα.
Όσον αφορά τα διοικητικά, καταργούνται 57 Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 περιφέρειες. Μειώνεται, παράλληλα, στο μισό ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τώρα φτάνουν τους 16.150, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000.
Όσο για τη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών γίνεται 5ετής. Τέλος, υπενθυμίσουμε ότι σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, το συμβούλιο τοπικής κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: