Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Aνάσα για 800 βαμβακοπαραγωγούς της Καρδίτσας

«Οικονομική ανάσα» για 800 οικογένειες βαμβακοπαραγωγών της Καρδίτσας αναμένεται να δοθεί σήμερα ή αύριο από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν.Α. της Δευτέρας.
Πρόκειται για εκείνους τους βαμβακοπαραγωγούς που δεν είχαν εισπράξει τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού (75,5 ευρώ περίπου ανά στσρέμμα, μετά τις κρατήσεις) επειδή δεν είχαν συμπληρώσει το 70% του πλαφόν που είχε τεθεί για κάθε κοινότητα, ως μέση στρεμματική απόδοση.
Η λύση που προκρίνεται είναι να δοθούν τα χρήματα αναλογικά με βάση το τονάζ του κάθε παραγωγού, το οποίο θα αντιστοιχίζεται σε στρέμματα, στη λογική του πλαφόν του κάθε χωριού. Ετσι λοιπόν αν κάποιος παραγωγός είχε καλλιεργήσει 100 στρέμματα και το πλαφόν στο χωριό του ήταν 200 κιλά, θα έπρεπε να παραδώσει στα εκκοκκιστήρια 20 τόνους και άνω για να εισπράξει όλη την συνδεδεμένη ενίσχυση. Αν παρέδωσε 15 τόνους θα εισπράξει για 75 στρέμματα Χ 75 ευρώ, επιδότηση. Αν παρέδωσε 10 τόνους (τους μισούς) θα εισπράξει για 50 στρέμματα Χ 75 ευρώ, επιδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: