Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Σταμάτησαν οι βροχές, ξεκίνησε η συγκομιδή ...

Προεκλογική εκστρατεία στα βαμβακοχώραφα πραγματοποιούν αυτές τις μέρες οι υποψήφιοι, καθώς εκεί χτυπά η καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, με τους παραγωγούς να δίνουν τη δική τους μάχη με τον χρόνο, προκειμένου να συγκομίσουν τη φετινή σοδειά, πριν ξαναρχίσουν οι βροχές. Βροχές, οι οποίες τον μήνα Οκτώβριο ήταν αρκετές και καταστροφικές, καθώς οι μηχανές δεν...
μπορούσαν να μπούνε στο βούρκο των χωραφιών.
Από την περασμένη βδομάδα, μόλις σταμάτησαν οι βροχές οι παραγωγοί ξεχύθηκαν στα χωράφια, προκειμένου να συλλέξουν και να προλάβουν τις καλές τιμές των εκκοκκιστηρίων.
Να σημειωθεί ότι η προσφορά των εκκοκκιστών (συνεταιριστών-ιδιωτών) στη Θεσσαλία κυμαίνεται από 63-65 λεπτά, με τις προσδοκίες των αγροτών να μιλάνε ακόμη και για 70 λεπτά.
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΙΜΗ
Μετά από δύο μέρες μικρής διόρθωσης, τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν πάλι ανοδική πορεία για το βαμβάκι. Το προϊόν έκλεισε την εβδομάδα, με μικρή πτώση και απώλειες στην τιμή του, στα 141,5 σεντς ανά λίμπρα, ωστόσο η νέα εβδομάδα δίνει και νέα ώθηση στη χρηματιστηριακή τιμή του βαμβακιού. Σύμφωνα με το χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, το βαμβάκι σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,5% στα 143 σεντς ανά λίμπρα. Αντίστοιχα η τιμή του εκκοκκισμένου κινείται στα 2,26 ευρώ το κιλό και του σύσπορου στα 0,75 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Το βαμβάκι μέσα σε λίγες ημέρες έσπασε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στις διεθνείς αγορές, για να σημειώσει μια μικρή διόρθωση την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, επανερχόμενο στα 142,10 σεντς ανά λίμπρα, σταθερά σε υψηλά επίπεδα 140 ετών. Σε λίγο πιο χαμηλά επίπεδα, η εβδομάδα έκλεισε στα 141,5 σεντς ανά λίμπρα, με 0,60% απώλειες από την προηγούμενη ημέρα. Και μπορεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας να έχουν σημειωθεί ζημιές στην παραγωγή από το πράσινο σκουλήκι και από τις βροχοπτώσεις, από την άλλη πλευρά όμως σημειώνεται έλλειμμα στη ζήτηση, γεγονός που δικαιολογεί και τις συνεχείς αυξήσεις στη διεθνή τιμή του προϊόντος. Μέσα στην περασμένη εβδομάδα, η διεθνής τιμή του βαμβακιού άγγιξε τα 147 σεντς ανά λίμπρα, σημειώνοντας αύξηση 5,8% την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου. Σημαντικό ρόλο στη διεθνή εικόνα του προϊόντος δείχνει να παίζει η Κίνα, της οποίας τα αποθέματα είναι σημαντικά λιγότερα από όσα υπολογίζονταν. Όσον αφορά στο εκκοκκισμένο, η τιμή του έφτασε την Παρασκευή τα 2,23 ευρώ το κιλό, ελαφρά μειωμένο από τα προηγούμενα υψηλά και αντίστοιχα η τιμή του σύσπορου τα 0,74 ευρώ το κιλό, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: