Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Ο Καλλικράτης στο Νομό Καρδίτσας

 Σύμφωνα με το Έγγραφο του Προγράμματος Καλλικράτης που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τον Νομό Καρδίτσας ισχύουν τα εξής:...
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1.Δήμος Αργιθέας με έδρα το Ανθηρό αποτελούμενος από τους δήμους α. Αχελώου β. Αργιθέας και τη κοινότητα Ανατολικής Αργιθέας, οι οποίοι καταργούνται.
2.Δήμος Νικολάου Πλαστήρα με έδρα το Μορφοβούνι αποτελούμενος από τους δήμους α. Νεβρόπολης Αγράφων και β. Πλαστήρα, οι οποίοι καταργούνται.
3.Δήμος Παλαμά με έδρα τον Παλαμά αποτελούμενος από τους δήμους α. Παλαμά και β. Φύλλων και γ. Σελλάνων, οι οποίοι καταργούνται.
4.Δήμος Σοφάδων με έδρα τους Σοφάδες αποτελούμενος από τους δήμους α. Σοφάδων β. Άρνης γ. Ρεντίνας δ. Ταμασίου και ε. Μενελαϊδας, οι οποίοι καταργούνται.
5.Δήμος Καρδίτσας με έδρα την Καρδίτσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Καρδίτσας β. Κάμπου γ. Ιτάμου δ. Μητρόπολης και ε. Καλλιφώνιου, οι οποίοι καταργούνται.
6.Δήμος Παμίσου με έδρα το Μουζάκι αποτελούμενος από τους δήμους α. Μουζακίου β. Παμίσου και γ. Ιθώμης, οι οποίοι καταργούνται.

Σχετικά με την σύσταση και συγκρότηση περιφερειών, οι περιφέρειες είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στην Θεσσαλία δημιουργείται η περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία περιλαμβάνει τους Νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας είναι η Λάρισα. Κάθε νομός αποτελεί και περιφερειακό διαμέρισμα και κάθε πρωτεύουσα νομού είναι έδρα του αντίστοιχου περιφερειακού διαμερίσματος.
Σχετικά με την σύσταση Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έχουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με έδρα την Λάρισα.
Όσον αφορά τα διοικητικά, καταργούνται 57 Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 περιφέρειες. Μειώνεται, παράλληλα, στο μισό ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τώρα φτάνουν τους 16.150, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000.
Όσο για τη θητεία των δημάρχων και των περιφερειαρχών γίνεται 5ετής. Τέλος, υπενθυμίσουμε ότι σε τοπικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους, το συμβούλιο τοπικής κοινότητας αποτελείται από τρία (3) μέλη.

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Επώνυμοι και "υπόλοιποι"

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την επέλαση των «επωνύμων». Δηλαδή του αντίθετου πόλου του απλού ανθρώπου ο οποίος δεν αναφέρεται καν ως «μη επώνυμος», απλώς αγνοείται η τύχη του.
Ακούγοντας και διαβάζοντας, νομίζεις ότι η ελληνική κοινωνία τέμνεται σε δύο τάξεις πολιτών. Από τη μια η μειοψηφία των «επωνύμων», με την ισχυρή πρόσβαση σε πηγές εξουσίας, από την άλλη οι πολλοί, των οποίων η ταυτότητα προσμετράται στο σωρό. Ας δεχθούμε πως πολιτικοί, κάποιοι επιστήμονες, καλλιτέχνες κ. ά. θεωρούνται «επώνυμοι» επειδή η ιδιότητά τους δεν είναι συμβατή με την απόσταση από τους προβολείς. Μιλάμε κυρίως για τους εξ αντανακλάσεως «επωνύμους» που, με όχημα το χρήμα, το ζηλευτό κορμί, το απύλωτο στόμα ή τη βλακεία, προβάλλονται από τα αφθονούντα στη μικρή χώρα μας μέσα ενημέρωσης.
Αυτοί ο τύποι -άνδρες, γυναίκες, ανδρογύναικα- δεν έχουν σχέση με το κλασικό στερεότυπο του Ελληνα, που όταν αμύνεται απειλεί: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;». Αυτή η υποομάδα των «επωνύμων», με το εξωθεσμικό προσοντολόγιο, διδάσκει την τέχνη της επίχρυσης επιβίωσης τηρώντας τους κανόνες του συνωμοτικού παιχνιδιού. Τιμούν υψηλές γνωριμίες που τους ανοίγουν πόρτες, φωτογραφίζονται με άτομα «υπεράνω» στα μάτια των πολλών, βηματίζουν με άνεση στη λάσπη, κάνουν και καμιά φθηνή αγαθοεργία. Γίνονται πρότυπα για κάποια εφηβάκια που διαπιστώνουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να λαμπρύνεις τον βίο σου γρήγορα, γεμίζοντας τις τσέπες.
Για να εισέλθει κανείς στη λέσχη αυτής της υποομάδας, το σύνθημα είναι «χωρίς αναστολές». Ο κίνδυνος, που στο ημίφως του προθαλάμου δεν είναι ορατός, είναι ότι η ίδια λέσχη, όταν ένα μέλος της γίνεται ανεξέλεγκτο ή άχρηστο, το στύβει σαν λεμονόκουπα. Ζωογόνος δύναμη της υποομάδας, το χρήμα από άδηλους πόρους που επιδεικνύεται με πάθος και χωρίς φόβο. Απορία: τόσα χρόνια οι διώκτες του οικονομικού εγκλήματος δεν απόρησαν με την οφθαλμοφανή εκτίναξη του «έσχες» διαφόρων κυρίων και κυριών με δυσδιάκριτα επαγγέλματα; Πόθεν;
Ο βαθμός αλλοίωσης του κοινωνικού ιστού από την οικονομική κρίση είναι ακόμα απρόβλεπτος. Το γεγονός ότι ήδη γονατίζουν άνθρωποι που μέλημά τους, μια ζωή, ήταν να κάνουν όσο καλύτερα μπορούσαν την τίμια δουλειά τους, καθιστά το κράτος ηθικά υπόλογο. Μην πασχίζουμε, βρίζοντας μεμψίμοιρα την «κακή» Ελλάδα, να ανακαλύψουμε την «άλλη» Ελλάδα. Κατοικεί δίπλα μας φοβισμένη, ξενυχτισμένη από το άγχος της επόμενης ημέρας, αριθμητικά υπέρτερη. Αν πράγματι θέλει το κράτος να επουλώσει το πληγωμένο φιλότιμο των «ανωνύμων», ας ξεριζώσει τις συνθήκες που τροφοδοτούν με κατακάθια της κοινωνίας, αυτήν την υποομάδα των «επωνύμων». Σε ένα κράτος δικαίου υπάρχουν πολίτες με ονοματεπώνυμο που σέβονται τους νόμους και άλλοι που τους γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων. Ο νεολογισμός της «επωνυμίας» ηχεί (στους πολλούς) μόνον σαν ταυτότητα ελευθέρας εισόδου σε γκρίζες ζώνες προνομίων.

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ «ΗΛΙΟΓΕΝΝΗΜΑ»

Τα βιολογικά προϊόντα «Ηλιογέννημα» προέρχονται από τομάτες βιολογικής καλλιέργειας παραγωγής μας, στην Ανάβρα του Δήμου Ταμασίου, του Νομού Καρδίτσας.
Είναι το πρώτο μεταποιημένο βιολογικό προϊόν του νομού. Την καλλιέργεια των κηπευτικών και ειδικά της τομάτας, τη γνωρίζαμε από τα παιδικά μας χρόνια, που την καλλιεργούσαμε ανελλιπώς για να συμπληρώσουμε το οικογενειακό μας εισόδημα, στην αρχή σαν περιβολάρηδες, που διοχετεύαμε τα προϊόντα μας νωπά στην τοπική αγορά, και αργότερα τη βιομηχανική τομάτα στις βιομηχανίες τοματοπολτού. Στα χρόνια αυτά, γνωρίσαμε καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα της καλλιέργειας, τόσο τα οικονομικά (έξοδα - έσοδα) όσο και τα ποιοτικά. Τα χημικά λιπάσματα (νιτρικά), τα ζιζανιοκτόνα - μυκητοκτόνα - εντομοκτόνα, είχαν τον πρώτο λόγο στο λεγόμενο συμβατικό τρόπο καλλιέργειας. Το έδαφος χρόνο με το χρόνο έχανε τη γονιμότητά του, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται αύξηση της παραγωγής ακόμη και με αυξημένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.Την περίοδο αυτή άρχισαν να ακούγονται και στην κοινωνία μας οι πρώτες οικολογικές και περιβαλλοντολογικές σκέψεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκαν, ειδικά μετά τα γεγονότα του Τσερνομπίλ, των τρελών αγελάδων και των διοξινών, σε σοβαρό οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα. Όλα αυτά επέδρασαν θετικά στην οικογένεια και από το 1998 αρχίσαμε δειλά - δειλά να ασχολούμαστε με τη βιολογική καλλιέργεια της τομάτας και παράλληλα να αποκτούμε τη βασική τεχνογνωσία της μεταποιητικής διαδικασίας. Η προσπάθεια της τυποποίησης της βιολογικά καλλιεργούμενης τομάτας, άρχισε αρχικά σε αγροτεμάχιο 6,5 στρεμμάτων (φτάνοντας σήμερα τα 50 στρέμματα) και είναι αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας, γνώσης και εμπειρίας. Η εντατική καλλιέργεια αντικαταστάθηκε με την αμειψισπορά. Τα βιολογικά προϊόντα Ηλιογέννημα διατίθενται μέσω ενός πανελλαδικού δικτύου διανομής (τα σημεία λιανικής πώλησης αναφέρονται αναλυτικά στο site της επιχείρησης).
http://www.iliogennima.gr

Φασόλια Πρεσπών


Με τη βούλα
«Όλα στο φως», φωνάζουν τα αστροπελέκια της κυβέρνησης, όμως δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση γι’ αυτό που έγινε φέτος με τα φασόλια των Πρεσπών!
Το επίσημα στοιχεία δείχνουν 26.000 τόνους εγχώρια κατανάλωση, 20.000 τόνους εισαγωγές!
Τα μισά απ’ αυτά διατέθηκαν από γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σαν φασόλια Πρεσπών! Αιδώς Αργείοι!

Μια νέα καλλιέργεια σπέρνει ελπίδες για το μέλλον...

Ένας ημιάγριος θάμνος,με ιστορία χιλιάδων χρόνων, και θαυματουργές ιδιότητες, γνωστές από την περίοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δίνει προοπτική ανάπτυξης μιας νέας προσοδοφόρας καλλιέργειας για τους αγρότες της ελληνικής υπαίθρου.
Λέγεται ιπποφαές και έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Καλλιεργείται τα τελευταία χρόνια μόνο στη Βόρεια Εύβοια, από φαρμακευτική εταιρεία που το διαθέτει ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται να καλλιεργηθεί σε μεγάλες εκτάσεις στη Θράκη, για λογαριασμό ξένων φαρμακευτικών εταιρειών μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.
Ο γεωπόνος Σοφοκλής Παπουής από τη Ροδόπη πληροφορήθηκε για το γερμανικό ενδιαφέρον από συνεργάτη του, αντιπρόσωπο μιας εκ των εταιρειών και ήρθε σε επαφή μαζί τους.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι από τους πρώτους που θα φέρουν την καλλιέργεια στη Ροδόπη. «Ενδιαφέρονται για 800 ως 1.000 στρέμματα καλλιέργειας ιπποφαούς, και από τις πρώτες επαφές που κάναμε φαίνεται πως είναι μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα προοπτική. Απαλλάσσει τον αγρότη από τη λογική των επιδοτήσεων και τον βάζει στην ανταγωνιστική, παραγωγική και ποιοτική γεωργία, εξασφαλίζοντάς του ένα πολύ καλό εισόδημα», τόνισε ο κ. Παπουής, ο οποίος οργάνωσε και εκδήλωση ενημέρωσης τωναγροτών της περιοχής για το προϊόν.
Κέρδος «Από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα προκύπτει πως θα υπάρχει ένα κέρδος για τον αγρότη άνω των 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, όταν από το βαμβάκι παίρνει 200 ευρώ και άλλα τόσα επιδότηση», πρόσθεσε.

Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Είναι σοβαρός; Έφυγε για διακοπές και ακόμα να γυρίσει;

Καλά ρε παιδιά , χωρίς πλάκα ο άνθρωπος είναι σοβαρός;
Έχει εξαφανιστεί στην Πεσκάρα της Ιταλίας και κάνει διακοπές για 20 ημέρες; Είμαστε καλά;
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας που έπρεπε να κάνει τις επαφές του, το έχει ρίξει στο...σορολόπ και δεν ασχολείται με το κράτος που αυτός το έφθασε σε αυτά τα χάλια;(μαζί με Σημίτη).
Δεν γίνεται να μας κυβέρνησε επί 5 χρόνια αυτός ο άνθρωπος.
Απλά δεν γίνεται...

Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

Κ. Καραμανλής: Θα μείνω μόνιμα στην Ιταλία

Με μια αποκλειστική δήλωσή του στο «Εθνος», λίγο πριν από την εορτή του Πάσχα, ο τέως πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής «σπάει» τη σιωπή του και τοποθετείται για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ παράλληλα δίνει το στίγμα των προθέσεών του για το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.
Η δήλωση του τέως πρωθυπουργού έχει ως εξής: «Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και ειδικότερα η ελληνική οικονομία.
Και επειδή πάντα πίστευα ότι πρέπει οι ευθύνες να έχουν συγκεκριμένη μορφή, όπως ακριβώς συνέβη σε σειρά θεμάτων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη κατά το παρελθόν, όπως το Βατοπέδι, ανακοινώνω την απόφασή μου να μην επιστρέψω στην Ελλάδα και να διαμείνω μόνιμα στην Ιταλία, παραιτούμενος της βουλευτικής μου έδρας.
Θέλω να ευχαριστήσω όσους με στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και να ευχηθώ καλή δύναμη τόσο στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαι στο πλευρό τους, εάν χρειαστούν τις απόψεις μου για τα θέματα της οικονομίας και της επανίδρυσης του κράτους».

Το μοναστήρι της Ιεράς Μονής Σπηλιάς

"Το μοναστήρι της Σπηλιώτισσας χτισμένο στα βουνά των Αγράφων πάνω σε ένα βράχο ύψους 1000 μ. μοιάζει σαν αετοφωλιά . Κάτω κυλάνε ήσυχα τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού.
Με ιδιαίτερη εύνοια η Μεγαλόχαρη διάλεξε για κατοικία της τα όμορφα χώματα και βουνά των...Αγράφων όπου είναι η ανίκητη Ελπίδα για πολλούς προσκυνητές που κυρίως τον Δεκαπενταύγουστο πλημμυρίζουν το προαύλιο χώρο της.
Στο χώρο της Μονής συναντάμε δυο Ναούς: Ο μικρότερος χτίστηκε το 1604 και ήταν αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου ενώ Ο μεγαλύτερος ναός , που είναι και το καθολικό της Μονής, κατά 1736 τιμάται στην μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής."

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Πελεκητής

Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400 μ.) της Πίνδου, ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα.
Μοιάζει να κρέμεται κυριολεκτικά επάνω από τον κόσμο, ενώ κάτω από αυτήν απλώνονται πανοραμικά τοπία άφθαστης ομορφιάς και ποικιλίας, με αποκορύφωμα την γραφική λίμνη Πλαστήρα. Την επωνυμία «Πελεκητή» οφείλει στο βράχο επάνω στον οποίο είναι κτισμένη, που κατά την παράδοση «πελεκίσθηκε» με ξύλινα εργαλεία, μετά από υπόδειξη της Κυρίας Θεοτόκου στους τεχνίτες της. Η ίδρυση της Μονής άρχισε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνος από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 στη σημερινή της μορφή από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος ιστορείται ως «κτίτωρ» σε δύο τοιχογραφίες της. Αποτελούμενη από δύο Ναούς και άλλα πολλά κτίσματα (ηγουμενείο, κελλιά, τράπεζα, αποθήκες, κρυφό σχολείο, κ.α.), ομοιάζει με αληθινό φρούριο.
Μεγάλη ήταν η αίγλη της κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Αναγνωρίσθηκε ως Σταυροπηγιακή Μονή το 1606 από τον Οικ. Πατριάρχη Ραφαήλ Β’. Εντός αυτής λειτουργούσε κρυφό σχολείο. Σημαντικός υπήρξε και ο αγώνας των Μοναχών για την απελευθέρωση της Καρίτσας από τους Τούρκους το 1830. Για την ένδοξη αυτή ιστορία της, έχει ανακηρυχθεί «Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο». Δυστυχώς όμως, από τον πλούτο των εκκλησιαστικών κειμηλίων και της σπάνιας βιβλιοθήκης της, ελάχιστα σήμερα διασώζονται.
Η Μονή πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Προσφάτως έχει ανακαινισθεί και αξιοποιηθεί συγκεντρώνοντας πλήθος προσκυνητών, μέσα στο φορτισμένο από τη λατρεία τόσων αιώνων βαθιά κατανυκτικό περιβάλλον της.