Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΑΝΤΙΑ...



Έχουμε λαλήσει εντελώς. Είδα πριν λίγες μέρες στην τηλεόραση τους δημοσιογράφους να παινεύουν τα νούμερα της τηλεόρασης.

Και η άποψή μου είναι αυτή και δε λογοδοτώ για αυτά που πιστεύω.

Είναι δυνατό να λένε ότι δεν προκάλεσε ο παίχτης του παναθηναϊκού που βγήκε με φούστα να παραλάβει το βραβείου του καλύτερου αθλητή της χρονιάς; Είναι πρότυπο αθλητη αυτό; Τότε ο Κακλαμανάκης τι είναι;

Είναι δυνατό να μη σοκάρισε την κοινή γνώμη ο στυλίστας που βγήκε με ουρά αλόγου; Άντε βρε, αύριο να βγούμε ο καθένας και με άλλη ουρά. Μπορώ να διαλέξω μια παγωνιού;;;

Είναι δυνατό να είναι αποδεκτό χωρίς προβλήματα το γεγονός ότι πολιτευτής μιλάει σε θηλυκό γένος για τους συμπολιτευτές του; Άντε να αρχίσω και εγώ να αποκαλώ θεά τον διοικητή του νοσοκομείου, εσείς τους προϊσταμένους σας, οι μαθητές τους καθηγητές και το λυκειάρχη.

Είναι δυνατό να μην είναι γελοίος ο τραγουδιστής που φοράει λαμέ και στρας και πούλιες και παγιέτες; Ακόμα και τις απόκριες, με φειδώ τα φοράμε. Πόσο μάλλον στην καθημερινότητά μας.

Είναι δυνατό να φοράνε ροζ παντελόνι και πράσινα γιλέκα στυλίστες; Μετά πως θα ντύσουν τις πελάτισσές τους; Να δω την Έλλη Στάη να φορά ροζ παντελόνι με πράσινο γιλέκο βεραμάν με επένδυση πουπουλάκι, και να βγω να χορέψω στο σύνταγμα!

Και μερικοί είναι και εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι. Αλλά πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια. Προκαλούν με λόγια, με έργα, με εμφάνιση. Γιατί;

Γιατί πολύ απλά δεν έχει αντιδράσει ο κόσμος. Αν έπεφτε και κανένα γιαούρτι, ίσως η κοινωνία να μη δεχόταν τέτοιες προσβολές. Όταν βγαίνει ένα άτομο και λέει ότι θα πάει σε ένα γάμο με νυφικό και δεν είναι η νύφη αλλά ο κουμπάρος, και το πανελλήνιο όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά το βρίσκει και χαριτωμένο, τότε απλά είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Δεν αντιδρούμε, δε διαφωνούμε γιατί θα μας πουν οπισθοδρομικούς, δεν εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας γιατί φοβόμαστε ότι δε θα είμαστε αποδεκτοί. Και ποιοι είναι αποδεκτοί; Θυμάστε εκείνο το ανέκδοτο που ο γιος λέει στον πατέρα ότι είναι γκέι. Έχεις φίλους πλούσιους; Όχι λέει ο γιος. Έχεις βίλα στη Μύκονο; Όχι λέει ο γιος. Έχεις κότερο; Όχι λέει ο γιος. Τότε δεν είσαι γκέι, πουστάρα του κερατά είσαι! Αυτοί είμαστε. Αν έβγαινε ο γιος της κυρίας Σούλας στα Πετράλωνα με ουρά, δε θα ήταν must, γάιδαρος θα ήταν. Αν έλεγε η Λίτσα τον προϊστάμενό της θεά, τώρα θα ήταν άνεργη. Αν κυκλοφορούσε ο καθηγητής πανεπιστημίου με πασμίνα θα ήταν νούμερο/γελοίος/αποδιοπομπαίος. Δικαιολογούμε τα πάντα σε κάποιον που έχει λεφτά και βγαίνει στην τηλεόραση. Σιγά τα ωά τα δίκροκα! Ξέρετε πόσα λεφτά έχει ο Βαρδινογιάννης; Βγήκε ποτέ να ρεζιλευτεί έτσι; Γιατί αυτός δεν είναι πρότυπο και είναι τα νούμερα; Θα τα έκανε ο Ψινάκης αυτά που κάνει εδώ στη Γερμανία; Πολύ φοβάμαι πως όχι. Εμείς είμαστε ανεκτικοί. Αλλά επιλεκτικά ανεκτικοί. Δεν ανεχόμαστε τις ακρότητες από το Μιχαλάκη της διπλανής πόρτας έστω και αν κάνει ένα τατουάζ στο μπράτσο μόνο. Αλλά ανεχόμαστε τον μάστερ σεφ με το σώμα γεμάτο ότι μπορείς να φανταστείς. Μας (σας) αρέσει κιόλας, μην πω ότι τον βρίσκεται και σέξυ (μη χέσω!). αν τον βλέπατε στο δρόμο χωρίς να έχει βγει στην τηλεόραση, χωρίς να ξέρετε την οικονομική του επιφάνεια, θα το βρίσκατε εξίσου καλό το θέαμα που παρουσιάζει; Δικαιολογούμε τα πάντα σε κάποιον που έχει λεφτά. Σε κάποιον που δεν έχει είμαστε αμείλικτοι. Αλλά ή αξιοπρέπεια έχει τιμή. Πολλά μηδενικά στον τραπεζικό λογαριασμό και αναγνωρίσιμους τηλεοπτικούς φιλους. Αυτό ειμαστε. Υποκριτές, ψευτοκουλτουριάρηδες, ψευτοπροοδευτικοί. Αλλά πάντα τσιράκια του κάθε πλούσιου, με τα καπρίτσια του και του κάθε διάσημου. Έστω και αν η διασημότητά του είναι ξεφτιλουά!

Ας μας κοροϊδεύουν μερικοί. Ας μας περνούν για ηλίθιους. Ας μας ξεφτιλίζουν τα ιερά και όσια. Το αξίζουμε.

Το αξίζουμε. Γιατί όταν βλέπουμε, ακούμε, επικροτούμε ακρότητες τέτοιου τύπου, καλά να πάθουμε. Αφού δεν αντιδρούμε, καλά να πάθουμε.

Αν μεθαύριο έρθει ο γιος σου και είναι ντυμένος Ζήνα, δεν πρέπει να αντιδράσεις. Γιατί την τηλεόραση την έχεις ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Γιατί δεν έχεις λοιδορήσει ούτε στο σπίτι σου τα νούμερα! Αν ο γιος σου φορέσει φούστα για να πάει στο φροντιστήριο, τότε δεν πρέπει να σου έρθει εγκεφαλικό, γιατί εσύ του πλήρωσες την αφίσα του Σισέ!

Αν η κόρη σου ξυρίσει το κεφάλι της και σου παρουσιάσει τη σύντροφό της, να μην το πάθεις το έμφραγμα γιατί ποτέ δεν έδειξες ότι δεν εγκρίνεις τις ακρότητες.

Αφορμή για την ανάρτηση είναι το ελαφρύ εγκεφαλικό που έπαθε μια γνωστή μου όταν ανακάλυψε ότι ο γιος της χόρευε χορό της κοιλιάς σε νυχτερινά κέντρα ντυμένος χανουμάκι!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: