Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Προσοχή στα οικόσιτα πουλερικά

Η Δ/νση Κτηνιατρικής Καρδίτσας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 261580/16-10-2009 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πουλερικά πτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αυγοπαραγωγής της Ισπανίας δυναμικότητας 308.000 ορνίθων προσβλήθηκαν από γρίπη των πτηνών υπότυπος Η7 υψηλής παθογονικότητας.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται γεωγραφικά και χρονικά, εντός ζώνης του μεταναστευτικού ρεύματος άγριων πτηνών, τα οποία είναι πιθανό να είναι φορείς του υπεύθυνου ιού, εφιστούμε την προσοχή των κατόχων οικόσιτων πουλερικών, για την πίστή εφαρμογή των παρακάτω μέτρων βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών.
Μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 258971/4-9-2009
Απαγορεύεται η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών:
α) σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς κλπ) εκτροφών σε περιοχές του Νομού που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
β) σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας
2. Τα οικόσιτα πουλερικά της παραγράφου 1 πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή με άγρια πτηνά.
3. Τα οικόσιτα πουλερικά που βρίσκονται στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού συνίσταται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
4. Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικόσιτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
5. Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας η θνησιμότητας πουλερικών, οι κάτοχοι τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για την διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.
6. Απαγορεύεται η πώληση πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: