Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μέσω ΠΣΕΑ και μόνο όσοι έχουν ζημιές άνω του 50%

Οριστικά μέσω ΠΣΕΑ θα δοθούν οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι, οι οποίες θα είναι μεν εξατομικευμένες αλλά (θα) αφορούν ορισμένους παραγωγούς (κατά πληροφορίες, εκείνους που έχουν ζημιά άνω του 50%). Η απόφαση αυτή ελήφθη σε «μυστική» σύσκεψη προχθές το μεσημέρι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπό τον υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη και με τη συμμετοχή του υφυπουργού κ. Γιάννη Κουτσούκου, των διοικήσεων του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη Θεσσαλία.
Τις αποφάσεις της σύσκεψης επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα στη Βουλή ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. Στη χθεσινή σύσκεψη αποκλείστηκε κατηγορηματικά η λύση «αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ» και εκτιμήθηκε ότι πρέπει να προχωρήσουν το ταχύτερο οι διαδικασίες μέσω ΠΣΕΑ ώστε να σταματήσει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα (τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση).
Η λύση που επελέγη είναι να υποβληθεί πρόταση (πιθανόν και σήμερα ή το αργότερο ως το τέλος της εβδομάδας) στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρόγραμμα ΠΣΕΑ και να δοθεί η διαβεβαίωση στους παραγωγούς ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν ως τον Ιούλιο του 2011. Η εξατομίκευση των ζημιών θα γίνει μόνο με βάση τα τιμολόγια προσκόμισης βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια και με βάση τον μέσο όρο παραγωγής κάθε αγρότη την περασμένη τριετία.
Δηλαδή, αποζημιώσεις θα δοθούν μόνο στους αγρότες που η παραγωγή τους είναι φέτος μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με το μέσο όρο της περασμένης τριετίας με βάση πάντα τα τιμολόγια πώλησης βάμβακος.
Θα αξιοποιηθούν επίσης οι βάσεις δεδομένων ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ποσό ανά στρέμμα δεν έχει αποσαφηνισθεί και όπως δήλωσε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος στη Βουλή «δεν θα είναι ούτε 2 ούτε 3 ούτε 8 ευρώ ανά στρέμμα αλλά περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: