Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Οι βροχές «τέλειωσαν» τα μπαμπάκια

Τελειωτικό πλήγμα για την τοπική οικονομία αποτελούν οι βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου, καθώς οι εαρινές καλλιέργειες που είχαν πληγεί από το σκουλήκι παραμένουν σε ποσοστό 70% ασυγκόμιστες στα χωράφια των παραγωγών οι οποίοι βυθίζονται σε απόγνωση.
Και μάλιστα σε μία χρονιά που οι τιμές του βάμβακος καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ έχοντας φτάσει στο ένα δολάριο και τριάντα σεντς στο χρηματιστήριο του Λίβερπουλ, (η υψηλότερη τιμή στα 140 χρόνια λειτουργίας του χρηματιστηρίου βάμβακος!)… Το ίδιο υψηλές είναι και οι τιμές του καλαμποκιού, ωστόσο τα χωράφια ιδιαίτερα στη Δυτική Θεσσαλία κρατούν νερά και οι μηχανές αδυνατούν να μπουν μέσα για να συλλέξουν το προϊόν. «Στις βαμβακιές υπάρχουν εικοσάευρα τα οποία σάπισαν από τη βροχή» αναφέρουν χαρακτηριστικά βαμβακοπαραγωγοί του νομού, οι οποίοι δεν επείσθησαν από την επίσκεψη του αντ/δρου του ΕΛΓΑ κ. Χρήστου Χατζηαντωνίου για τις προθέσεις της πολιτείας σχετικά με τις αποζημιώσεις. Όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει εξατομίκευση της ζημιάς και η διαδικασία που θα επιλεγεί θα είναι και αυτή μέσω των ΠΣΕΑ και θα βασίζεται στο εισόδημα της τελευταίας τριετίας και στη δήλωση του ΟΣΔΕ καθώς και στο τιμολόγιο του εκκοκκιστηρίου.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια οι αποζημιώσεις ακόμη και αν γίνουν πιστευτές οι δηλώσεις του υπουργού κ. Σκανδαλίδη ότι θα δοθούν μέχρι το καλοκαίρι, δεν θα υπερβαίνουν τα μερικά ευρώ το στρέμμα άρα δεν θα καλύπτουν με τίποτε το χαμένο εισόδημα…Οι παραγωγοί ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις με εξατομίκευση των ζημιών μέσω μαρτύρων και όσο οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται ολοένα και περισσότερο βυθίζονται σε «μαύρες σκέψεις» για τον επερχόμενο χειμώνα, παρά το γεγονός ότι από την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, θα αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους το 50% της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ).Υπολογίζεται ότι μόνο στο Ν. Καρδίτσας παραμένουν ασυγκόμιστα περί τα 200.000 στρέμματα και πάνω από 600.000 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.
Το μέγεθος της ζημιάς με τρέχουσες τιμές για το σύσπορο βαμβάκι περί τα 54 λεπτά το κιλό για το Ν. Καρδίτσας (με μέση στρεμματική απόδοση τα 300 κιλά) υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία τα 100 εκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται ασφαλώς για καίριο πλήγμα αν συνυπολογιστεί και η ζημιά στα ασυγκόμιστα καλαμπόκια ενώ δεν υπολογίζεται και η ζημιά από την πρωτογενή μεταποίηση του προϊόντος στα εκκοκκιστήρια…
Αξίζει να τονιστεί πως όσο συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη γίνει ούτε η σπορά των χειμερινών σιτηρών και τότε θα μιλάμε για λιμοκτονία στον κατεξοχήν παραγωγικό κάμπο της χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: