Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μύθος ότι στην Ελλάδα περνάμε καλά.

Το μεγαλύτερο urban legent στην Ελλάδα είναι το διάσημο “Έλα μωρέ. Εμείς στην Ελλάδα περνάμε καλά. Όχι σαν τους Ευρωπαίους” που σήμερα έχει γίνει (έως ένα βαθμό) “Μην βλέπεις σήμερα. Παλαιότερα περνούσαμε καλά.”. Αλλά ας αρχίσουμε την κατάρριψη του μύθου.

Η μονάδα μέτρησης.
Για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το γεγονός ότι είμαστε (θεωρητικά) πρώτοι στο γλέντι, στο ξενύχτι, στο φαγοπότι και στο τραγούδι είναι συνυφασμένο με το ευ ζην.
Για παράδειγμα πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το διάσημο “Τι κρίση ρε συ!!! Δες τα φαγάδικα γεμάτα είναι” ή “Ρε έχει λεφτά ο κόσμος το κράτος δεν έχει!!! Το μαγαζί του Πλούταρχου γεμάτο είναι. Και τα μπουκάλια… σύννεφο.”
Άρα το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να καταναλώσουμε φαγητό εκτός σπιτιού και να ακούσουμε μουσική με την συνοδεία ενός ποτού είναι το βασικό κριτήριο μας αδιαφορώντας για άλλες παραμέτρους. Και για να προλάβω ορισμένους… ναι είναι αλήθεια ότι κατασπαταλούνται χιλιάδες ευρώ από διάφορους σε κέντρα διασκέδασης (αμφιβόλου ποιότητας) με την ελπίδα ότι η τραγουδίστρια (ας το θέσουμε έτσι) θα είναι “ευγενική” μαζί τους.
***********************************
Συμπεράσματα.

Από τα παραπάνω στοιχεία (που είναι ένα μόνο μέρος των δεδομένων που μπορεί να βρει κανείς στο Internet) το συμπέρασμα -οι Έλληνες καλά περνάνε- που συχνά ακούμε είναι λάθος. Αυτό που έχει πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι μισθός του Έλληνα και ο άσωτος (όπως αρέσκονται αρκετοί να λένε) βίος του. Προσωπικά ακόμα θυμάμαι τις δηλώσεις περί “ρετιρέ του δημοσίου” και περί ανταγωνιστικότητας που θα κερδηθεί μόνο εάν πάρουν κομμάτια (μικρά ή μεγάλα) του μόχθου του μέσου Έλληνα.
Στην Ελλάδα αγαπητοί κύριοι/κυρίες δεν περνάμε καλά. Το τι φταίει το ξέρουμε όλοι, άσχετα εάν δεν το ομολογούμε δημόσια και εάν θεωρούμε ότι είναι επιτυχία να φάμε 35 αντί για 30 γραμμάρια από μια τούρτα 5 κιλών. «Η απάντηση σε όλους αυτούς που μας ρωτάνε, πού τα φάγατε τα λεφτά, είναι μία: Σας διορίζαμε για χρόνια, τα φάγαμε μαζί, ακολουθώντας μια πρακτική αθλιότητας , εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» είπε ο Θόδωρος Πάγκαλος σήμερα (πηγή: http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/48393/th-pagalos-mazi-ta-fagame-ta-lefta/).
Και κλείνω με μια ευχή.
Πριν έλθουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ας σταθούμε για 5 λεπτά μπροστά σε ένα παιδικό σταθμό και ας κοιτάξουμε το μέλλον αυτού του τόπου, τα παιδιά μας.
Αυτά θα μας πουν τι να κάνουμε.


http://giorgosvagionis.wordpress.com/2010/09/21

Δεν υπάρχουν σχόλια: